Hírek

Néhány hét és jön az igazi NAV-testvér

Július elsejétől minden olyan számlát látni fog a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, amely két magyar adóalany között történik, így szinte az egész hazai gazdasági életre rálátása lesz. Bővebben a cikkről a portfolio.hu oldalán olvashat. 2020.05.29.

2.0-ás XSD verzió időpont módosítás

Nem válik kötelezővé 2020. április 1-jén a 2.0-ás XSD verzió használata A koronavírus járvány által előidézett rendkívüli helyzetre tekintettel, a járvány terjedésének lassítása érdekében hozott kormányzati intézkedésekkel és ajánlásokkal összhangban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal 2020. április 1-jétől nem szünteti meg az Online Számla rendszer 1.1 XSD verziójának támogatását és nem teszi kötelezővé a 2.0 XSD alkalmazását. Ezzel biztosítható, hogy a kötelező adatszolgáltatás folytonossága - az átállás miatti esetleges személyes jelenlétet igénylő technikai műveletek nélkül is – minden adózó részéről teljesíthető legyen. Fontos azonban, hogy a 2.0 XSD már 2020. február 27-től használható éles környezetben, párhuzamosan az 1.1 XSD verzióval, ezért az átálláshoz a feltételek az Online Számla rendszer oldalán adottak. Kérjük, hogy a rendkívüli helyzet melletti lehetőségeket mérlegelve és a biztonságos munkavégzést szem előtt tartva az új XSD verzióra átállás előkészületei lehetőség szerint folytatódjanak az adózók részéről, és ahol ez megoldható, történjen meg mielőbb az átállás. Az 1.1 XSD kivezetésének és a 2.0 XSD használatára történő átállás végső határideje 2020. július 1-jére módosul. 2020.03.25.

2020-as változások a NAV Online rendszerben

2020 február Elindul a tesztelés az új beküldési struktúrához (2.0-ás XML API) 2020. április 1-től Új 2.0-ás formátumban és titkosítási eljárással kell beküldeni a számlákat. Ez a programot és a számla kibocsájtás menetét nem érinti, azonoban kiadásra kerül a számla beküldő új verziója, így most már csak ezen új verzióval lehet számlákat beküldeni. Az 1.1 használhatósága 2020 áprilisban megszűnik! 2020. július 1-től Eltörlésre kerül a jelenleg 100.000 forintos ÁFA határ! Minden belföldi ügyletre és belföldön nyilvántartásba vett adóalany részére kibocsátott számláról kötelesek leszünk adatot szolgáltatni az Adóhatóság részére. Ezzel a módosítással gyakorlatilag minden belföldi számlát látni fog a NAV. 2021. január 1-től Az összes termékértékesítésről, szolgáltatásnyújtásról kibocsátott számlát, ideértve a magánszemélyek számára kiállított számlákat is érint majd a kötelező adatszolgáltatás, és megjelenik a 3.0-ás interfész igénye is. KÉRJÜK FOKOZOTTAN FIGYELJENEK EZEN IDŐSZAKOK ALATT, HOGY A LEGFRISSEBB PROGRAM VERZIÓKAT HASZNÁLJÁK! 2020.01.14.