Hírek

Mindenről tud majd az adóhatóság

Az új tervezet szerint minden számláról online adatot kell majd szolgáltatni. Ez a PM szerint biztosítja, hogy a NAV 2021 tavaszától elkészítse a vállalkozások áfabevallási tervezetét. 2020. július 1-jétől minden vállalkozói számlát, 2021. január 1-jétől pedig még a magánszemélyek részére kiállítottakat is. A cikkről bővebben itt olvashat: https://www.azenpenzem.hu/cikkek/a-maganszemelyek-szamlait-is-latja-majd-a-nav/6315/ 2019.11.14.

Online Számla - Használati statisztika

Új statisztikai funkciókkal bővült az Online Számla rendszer. A videó az alábbi linken érhető el: https://www.youtube.com/watch?v=IzhzOaA3gtQ 2019.11.07.

2020.01.01. Megújul a NAV adatszolgáltatás

Véglegesítették az online számla-adatszolgáltatás 2.0. verzióját, amely a jelenlegi adatszolgáltatási sémát váltja le 2020. január 1-jétől. Mire készüljünk és mit takar az új Online számlaadat-szolgáltatás? A 2.0-ás verzióban már a szállítói számlák lekérdezése is lehetséges. A jövő év elejétől átalakul az Online Számla rendszer is, és várhatóan új szolgáltatásokkal bővül. A NAV a hatékonyság növelése érdekében a vevő oldali számlalekérdezések automatizálását tervezi. A NAV egy még szélesebb körű jelentési kötelezettség bevezetését is tervezi: a SAF-T (standard audit fájl) jelentés egy utólagos adatszolgáltatás, amely azonban nem váltaná ki az online számlaadat szolgáltatást. Az online adatszolgáltatást a NAV aktívan vizsgálja, és a hibás vagy nemleges adatszolgáltatásért már mulasztási bírságot szab ki!  2019.09.12.