NOL 1.1 frissítés menete WinSzla programban

1. Frissítés:
Frissíteni kell a Winszla , majd a NAV Online programot. Ezt a Rendszer   Frissítések menüpontban először az alap frissítés pontra kattintva. A program újraindítása után Rendszer   Frissítések menüpontban NAV Online (EXE) pontra kattintva lehet frissíteni a NAV Online programot. A frissítés végén újra kell indítani a számítógépet. Ha többgépes rendszert használnak a program frissítéseket csak a szerveren kell végrehajtani. A frissítés ideje alatt minden felhasználónak ki kell jelentkeznie a rendszerből.

NAV Online 1.1 frissítés

2. Áfa beállítások:
A frissítés befejezése után szükséges az áfakódok NAV besorolásának megadása. A Törzsadatok   Alap   Áfatörzs menüpontban minden áfakódhoz meg kell adni a megfelelő besorolást. Az alábbi lista szerint:

NAV Online 1.1 frissítés

- Az alkalmazott adó mértéke pontot akkor kell kiválasztani ha beletartozik az áfa tv. 169. § j -pontjába. A megadott százalékok az alábbiak lehetnek:  5%, 7%, 12%, 18%, 20%, 25%, 27%.
- Adómentesség jelölése pontot akkor kell kiválasztani ha beletartozik az áfa tv. 169. § m -pontjába. Az adómentesség hivatkozása mezőben meg kell adni az adómentesség okát ( jogszabályi vagy a Héa-irányelv vonatkozó rendelkezéseire történő hivatkozás vagy bármely más, de egyértelmű utalás arra, hogy a termék értékesítése, szolgáltatás nyújtása mentes az adó alól ).
- Az ÁFA törvény hatályán kívüli, akkor kell kiválasztani ha az kód nem tartozik az áfa törvény hatályába.
- Belföldi fordított adózás pontot akkor kell kiválasztani ha beletartozik az áfa tv. 142. § -pontjába.
- Áthárított adót tartalmazó különbözet szerinti adózásra pontot akkor kell kiválasztani, ha különbözet szerinti adózást használ és áthárítja az adót.
- Áthárított adót nem tartalmazó különbözet szerinti adózásra pontot akkor kell kiválasztani, ha különbözet szerinti adózást használ és nem tartalmaz áthárított adót.

Az Online Számlázással kapcsolatos előírásokról ezen az oldalon tájékozódhat.

Amennyiben az ÁFA összerendelésekkel kapcsolatban kérdése van egyeztessen könyvelőjével.

3. Mértékegység:
A Törzsadatok   Alap   Mértékegység menüpontban a mértékegységekhez hozzá kell rendelni a megfelelő NAV-os mértékegység kódját. Amennyiben nem találja a mértékegységet akkor a Saját kódot kell kiválasztani.NAV Online 1.1 frissítés

4. Fizetési módok:
A Törzsadatok -> Alap -> Fizetési mód menüpontban ellenőrzi be van e állítva "NAV kód" és "NAV Online számla kód" a fizetési módhoz

5. Ügyfelek:
A Törzsadatok -> Alap -> Ügyfelek menüpontban megadott adatok alapján ellenőrzi

 • az ügyfél adószámát: Az adószám mezőben a MAGYAR adószám kell szerepeljen a szabványos formátumban (12345678-1-12) tagolásban. EU-s vagy külföldi partnereknél az "EU-s adószám" mezőt kell kitölteni az adószám mezőt pedig üresen kell hagyni, ha a partner nem rendelkezik magyar adószámmal. Nem keverhető össze a csoportos adószámmal (4-es csoport).
 • Csoportos adószám: helyesen van e kitöltve, tartalmazza e a "-4-" tagot
 • EU-s adószám: nem tartalmazhat szóközt és kötőjelet, illetve az országnál megadott adat alapján hogy megfelelő formátumú e
 • Magánszemélynek van e jelölve ha üres az adószám és belföldi a partner
 • Közterület név ki van e töltve

6. Bankszámla számok formátuma:

 • Ha a bankszámlaszám első számjegye nem szám:
  • akkor a számlaszámnak két nagybetűvel (országkód) kell kezdődnie
  • akkor a számlaszám 3.-4. karakterének számnak kell lennie
  • A számlaszám 5. karakterétől csak számok vagy az angol ABC kis és nagybetűi szerepelhetnek
  • akkor a számlaszám hosszának 15 és 34 karakter között kell lennie
 • Ha a bankszámlaszám első számjegye szám
  • akkor a számlaszámnak két vagy három nyolc jegyű számból kell állnia, kötőjelekkel elválasztva pl.: 11111111-22222222 vagy 33333333-44444444-55555555

7. Verzió ellenőrzés: Legújabb NAV Online számla verziót használják e