Nav Online regisztráció

2018.07.01 napjával elindul a valós idejű számlaadat-szolgáltatás. A NAV által kiadott tájékoztatásából kiderül, hogy az adóhivatal szinte az utolsó percekben is tervez módosításokat, ezért kérjük ügyfeleinket, hogy akiket érintenek, ezen módosítások mindenképp tartsák napra készen a számlázó programokat és kövessék a frissítéseket!

Kivárja a júliust a NAV
Ha egy vállalkozás számlázó programja július elsejétől még nem képes az új szabályok szerinti számlaadat-szolgáltatásra, a NAV szankciómentességet garantál, ha az adatok még július végéig beérkeznek. Bővebben itt olvashat.

2018.06.30. Szombat délutántól megkezdi a hivatal az Online Számla rendszer éles indításának végső fázisát.
Emiatt a rendszer 2018. június 30. napján 16:00-tól 24:00-ig nem lesz elérhető sem a teszt, sem az éles környezetben. A vasárnapi éles indulás előtt hétvégén is üzemel a NAV telefonos ügyfélszolgálata.
A NAV Infóvonal – 1819 rendkívüli „nyitvatartása”
    június 29. (péntek): 8:30 – 18:00
    június 30. (szombat): 8:30 – 16:00
    július 1. (vasárnap): 8:30 – 18:00
Az Online Számla rendszer július 1-jei indulására tekintettel a NAV munkatársai hétvégén ügyeletet tartanak és fogadják az adózók telefonos kérdéseit. A NAV Infóvonalán, a 1819-en a rendkívüli nyitvatartási idő alatt kizárólag az online számlaadat-szolgáltatással, a NAV Online Számlázó programjának használatával kapcsolatos segítségnyújtás menüpont választható.

Kiket érint:
A 100 ezer forint feletti áfát tartalmazó adóalany (cég, egyéni vállalkozó, stb. tehát nem magánszemély) felé kiállított számlák adatait július 1-től valós időben jelenteni kell az adóhatóság felé.

Regisztráció menete:
 1; A NAV adatbekötéshez előzetes regisztrációra van szükség a https://onlineszamla.nav.gov.hu/ oldalon, amely az éles regisztrációt biztosítja. A tervek szerint 2018.06.18. napjával elindul a regisztráció az "éles" online számlaadat-szolgáltatásra: az éles felületen minden jelentésre kötelezett adóalanynak meg kell csinálnia a NAV regisztrációt június 30-ig.
 2; A regisztrációt során létre kell hozni egy elsődleges felhasználót (adatszolgáltatásra kötelezett adózóiregisztráció)
 3; Be kell jelentkezni az ügyfélkapus adatokkal és kitölteni a megfelelő adatokat
 4; Ha ez sikeres volt, rá kell kattintani a piros négyzetre benne fehéren kiírva az adószám
 5; Felül kattintsunk a "Felhasználók" menüpontra, majd az új felhasználó hozzáadásával kell egy technikai felhasználót létrehozni
 6; A technikai felhasználóhoz meg kell adni egy jelszót, és be kell pipálni a számlák kezelése, és a számlák lekérdezése pontokat majd mentés
 7; Ha létrejött kapunk egy Technikai felhasználónevet. Ez után az oldal alján kattintsunk a "Kulcsgenerálás" gombra
 8; Ha jól csináltuk, megkapjuk a Technikai felhasználó adatait (nevét, jelszavát, aláírókulcsot, cserekulcsot) amiket be kell rögzíteni a számlázó rendszerbe

A regisztrációval kapcsolatos NAV
 - videó: https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=1mcm_027-Cs
 - tájékoztató: https://onlineszamla-test.nav.gov.hu/tajekoztatas_a_regisztraciorol
 - 7 hiba, ami miatt nem tudsz regisztrálni: https://navxml.hu/2018/06/18/7-hiba-ami-miatt-nem-tudsz-regisztralni-az-online-szamla-rendszerbe/

Minden ügyfelünknek ajánljuk, hogy regisztráljon a tesztrendszerben is a https://onlineszamla-test.nav.gov.hu/ oldalon. Így lehetőség nyílik a regisztrációs folyamat megismerésére és akár a jelenlegi számlákkal is ki lehet próbálni a teszt rendszert, hogy minden számla feladás helyesen történik e.

A tesztrendszer és az "éles" rendszer párhuzamosan fut egymás mellett. Az éles regisztráció során megkapott technikai azonosító és adatkulcsok segítségével tokent már lehet igényelni (ezzel tesztelni lehet az adatkapcsolatot), de a számla xml-ket csak július 1-től fogadják be az éles rendszer. Addig a teszt oldalon érhető el minden egyes funkció.

A regisztráció során kapott, a számlázó program számára szükséges, TECHNIKAI FELHASZNÁLÓ adatok:
 - név (a weboldal generálja)
 - jelszó (ön által megadott jelszó)
 - aláírókulcs (a weboldal generálja)
 - cserekulcs (a weboldal generálja)
Kérjük ügyfeleinket ezen adatokat bizalmasan kezeljék, ne továbbítsák emailben felénk! Az új GDPR szabályzás miatt az ilyen jellegű emaileket azonal töröljük!

Programbeállítások WinSzla rendszer esetén:
 - Frissíteni kell a programot legalább az 1.3.44.01-es verzióra
 - Újraindítás után meg fog jelenni a frissítések menüpontban a "Kiegészítő elemek frissítése". Erre kattintva le fogja tölteni a programon belül a NAV-os rendszerrel való kommunikációhoz szükséges modulokat az alapbeállításokkal (alapból a TESZT rendszer van beállítva melyet 2018.07.01-el át meg kell változtatni a paramétertörzsben!) .
 - A letöltések után a Rendszer -> Paraméterek menüpontban a "Külső programok" / "Programok" fülön be kell állítani a NAV Online Számla részben a paramétereket, majd rányomni a "NOSZ mentés" gombra
 - Indítsuk újra ismét a programot, hogy véglegesítse a beállításokat
 - A fizetési módokat (Start -> Törzsadatok -> Alap adatok -> Fizetési mód menüpontban) belekerült a "NAV Online számla kód" mező. Ez eltér az NAV által a korábbi adatszolgáltatási kötelezettségben meghatározott besorolásában (pl. eddig a készpénz és a bankkártya egyben kódon volt, az új adatszolgáltatásban ez külön kódon szerepel).
 - Amennyiben nincs JAVA telepítve a gépre ahol a "NAV Online Számla beküldő" program fut, akkor telepíteni kell a JAVA 1.8-as verzióját (vagy frissebbet), melyet letölthet a JAVA weboldaláról vagy innen.

Adatszolgáltatási kötelezettség:
A jogszabály szerint a számlázó programokkal kiállított számlák 24 órán belül a kézi számlatömbbel kiállított számla kiállításakor:
•    100 000 és 499 999 forint áthárított áfa esetén a számlakibocsátástól számítottan 5 naptári napon belül, illetve
•    500 000 forintot elérő vagy meghaladó áthárított áfa esetén a számlakibocsátástól számítottan 1 naptári napon belül
az adózó kötelezettsége adatot szolgáltatni.

Bírság mértéke:
A NAV nem tervezi sem a szabályozás élesítésének elhalasztását, sem az általános "bírságmentes" időszak bevezetését, és a bírság számlánként magánszemélyek (pl.: egyéni vállalkozó) esetén 200 000, cégeknél pedig akár 500 000 eFt!

Információs anyagok (menedzserpraxis.hu):
 - 2018. jún. 14. tartott élő közvetítés: https://www.youtube.com/watch?v=YiMR8I3YEZ0&feature=youtu.be
 - Az előadás anyaga PDF formátumban: http://menedzserpraxis.hu/szamla/On-line_adatszolg_20180614menprax.pdf

Technikai információk XP-s gépekhez:
 - Prog.hu cplusz megoldása

   - Support for TLS 1.2 on Windows XP

   - Registry hack enables continued updates for Windows XP

   - Microsoft Update Catalog

   - A magyar verzió letöltése

 - .Net 3.5 Sp1