NAV Online firssítés 1.1

A május 1-től új technikai követelmények lépnek életbe a számlázóprogramok kötelező, valós idejű, elektronikus adatszolgáltatásával szemben. A szakmai berkekben NAV 1.1.-ként emlegetett változás a legalább 100 ezer forint áfát tartalmazó – azaz alapesetben nettó 371 ezer forint értékű – számlát kiállító vállalkozásokat érinti.

Az új rendszer csak kis mértékben érinti a számlázóprogram használóinak napi munkáját – például úgy, hogy a számlán szereplő termékhez kapcsolódó mennyiségi egységet máshogyan kell majd kiválasztaniuk. A megváltozó követelmények inkább a program és a NAV szerverei közötti kommunikáció technikai részére hatnak ki azáltal, hogy egyes adatok értelmezhetőbben és feldolgozhatóbb állapotban kerülnek be a rendszerbe.

Mi változik május 1-jétől:
- a korábban választható árfolyam kötelezően elvárt lesz,
- kötelezően elvárt a korábban opcionális áfa-mérték szerinti összesítő,
- pontosabbá válnak a számlán szerepeltethető mennyiségi egységek, úgy mint darab, kilogramm, tonna, kilowattóra, nap, óra, perc, hónap, liter, kilométer, köbméter, méter, folyóméter, karton, doboz,
- a dátum és időpont típusú értékeket tartalmazó mezőkben nem szerepelhet 2010-01-01-et megelőző dátum és időpont.

Ez azért lényeges, mert ha a program nem naprakész időben, akkor a NAV rendszere nem fogja befogadni a számlaadatokat, így a vállalkozás szabálysértést kockáztat.

Frissítések menete:

NOL 1.1 rissítés menete WsSzámla programban

NOL 1.1 frissítés menete WinSzla programban